Saturday, September 25, 2010

Hancock on the block...and off again

Photo by wallyg of Flickr
But far from a chip off the old block, being one of the few glass skyscrapers to defy the norm of its contemporary peers as well as its historical forefathers, both financially and architecturally.

Yes, Boston's beloved (at first bedeviled) John Hancock Tower has transferred hands once again. Following a 2009 foreclosure that forced Broadway Partners to auction it off for $660 million ($640 million going to their defaulted loan) to Normandy Real Estate Partners and Five Mile Capital Partners, these guys put the Back Bay behemoth back on the market and got bids from Boston Properties, owners of the Hancock's architectural/actuarial rival, the Prudential Tower (below, left) down the block; Beacon Capital Partners, who had unloaded the Hancock in Broadway's lap in late '06 for a whopping $1.3 billion; and Vornado Realty Trust, owner-uppers to the $700 million Filene’s rehab debacle (below, right), Casey Ross of The Boston Globe reported on August 26, 2009. 

Guess who won out? None other than the Pru's owners, for a record-breaking $930 million, which includes $289.5 million in cash,  $640.5 million in assumed debt, and about $2 million in acquisition costs, Craig M. Douglas of the Boston Business Journal reported on October 4, 2010.

Hard to believe those rivals are now siblings!

Photo by jonmike12 of Photobucket
But, as the Filene's fiasco goes to show, the recession has cooled new construction in Boston, so its existing buildings from recessions and recoveries past are the hot property now. The cool blue glass giant's front-and-centeredness in this market isn't surprising, given its Miesian masterwork, its photogenic familiarity, and its stalwart status as New England's tallest building (thanks to the recession), yet is, given its shaky foundations.

Hancock's harrowing history

The 1968-1972 excavation of 500 million pounds of earth for the building's steel-pile down-to-bedrock foundations certainly shook those of its Copley Square neighborhood. The foundation dig's temporary steel retaining walls warped, the Back Bay's soft mud and blue clay landfill gushed in, streets and sidewalks cracked, utility lines ruptured, and the wood-and-granite transept foundations of next-door neighbor Trinity Church nearly collapsed, resulting in Trinity's victorious multi-million-dollar lawsuit of John Hancock Mutual Life Insurance Company.

Photo by Ernst Halberstadt, courtesy of US National Archive
An eye-popping sight the tower hardly was at first. Upon its topping off in August 1972 (beating its rival Pru — then Boston's biggest, boxiest and boringest — by 41 feet and 8 stories), its 500-pound, 4-by-11-foot glass panes began popping out, causing a maelstrom of glass showers and Boston Police street closures (but, deo gratias, no injuries). The plywood infill of the window voids earned the building the sobriquets "Plywood Palace" and "Plywood Ranch" (the moniker of a suburban lumber-yard chain at the time) and the visual distinction of a grain elevator. Lab research concluded that oscillating expansions and contractions of the air between each window's inner and outer panels caused the pop-outs of the windows, hence their total replacement with half-inch-thick heat-treated single panes by manufacturer Libbey-Owens-Ford, who bore the redo's entire $7 million price tag.

Photo by Jovianeye
Photo by Trxr4kds
To top it all off, the tower began to sway in the high winds it caused, and Swiss Engineer Bruno Thurlimann determined these winds could topple it eventually. Thus it was reinformed with 1,500 tons of diagonal steel bracing like that of its 1970 predecessor, Chicago's John Hancock Center (left), and Le Messurier Consultants retrofit its 58th floor with a $3 million "tuned mass damper" like the one they installed in New York's 1978 Citicorp (now Citigroup) Tower (right). The tuned mass damper was best described by architecture critic Robert Campbell in The Boston Globe ("Builders faced bigger crisis than falling windows," March 3, 1995):
Two 300-ton weights sit at opposite ends of the 58th floor of the Hancock. Each weight is a box of steel, filled with lead, 17 feet (5.2 m) square by 3 feet (0.9 m) high. Each weight rests on a steel plate. The plate is covered with lubricant so the weight is free to slide. But the weight is attached to the steel frame of the building by means of springs and shock absorbers. When the Hancock sways, the weight tends to remain still... allowing the floor to slide underneath it. Then, as the springs and shocks take hold, they begin to tug the building back. The effect is like that of a gyroscope, stabilizing the tower. The reason there are two weights, instead of one, is so they can tug in opposite directions when the building twists. The cost of the damper was $3 million. The dampers are free to move a few feet relative to the floor.
Naturally, all those repairs, reparations, replacements and retrofits soared the Hancock's construction costs from $75 million to $175 million.

But by the time the dust, glass and oil had settled upon its five-years-in-arrears dedication on September 29, 1976, its liquid-blue glass facade, its geometric angularity, and its sheer skyscraper stature over a historically low-scale, tradition-bound city was already attracting the iconic awe it continues to capture today. The following year, the American Institute of Architects gave it a National Honor Award.

In 1983, it received the Boston Society of Architects' annual Harleston Parker Medal (the third Hancock building to do so) — a far cry from the BSA crying foul in 1967 over its alleged "relationship, or lack of it, to Trinity Church and Copley Square, [so] one has to assume that it will be the bellwether of all contemporary urban design problems" (which it was, for a few years and many million$). A mid-1990s Boston Globe poll of architects rated it Boston's third best work of architecture. Even New Yorker architecture critic Paul Goldberger, according to a Sept. 23, 2010 Globe editorial, called the Hancock Tower "one of the most beautiful skyscrapers ever built."

Here's why.

Mirror, mirror on the wall

The fairest weather of all is magically mirrored on the Hancock's 10,344-pane glass curtain wall by a pure-blue hue. When the clouds roll by, their reflection rolls with them. When skies are gray, so is the Hancock. At night, its interior light pierces through its panes in a majestic moonlighting of midnight oil. 

But most of all, architect Henry Cobb of I.M. Pei & Partners (now Pei Cobb Fried & Partners) designed the tower to reflect its neighbors as opposed to crowding or overbearing them — that is, to defer to Copley Square history as well as to make it.

And here's where "complexity and contradiction in architecture," in Robert Venturi's phraseology, comes into play in the Hancock. Its glass skin, its 60-story height and its amalgam of trapezoidal, parallelogram and triangular shapes are decidedly a radical departure from Boston's boxy, low-scale, historically derivative masonry building tradition. But at the same time it appears to "disappear" from our consciousness as its one-way mirror-glass walls mirror-image their historical environs, depending on where we're standing or walking or which way the sun is shining. In this way it showcases a panoply of architectural styles while being ever-so-humble about its own.

In the crystal we see...

...H.H. Richardson's Richardsonian Romanesque Trinity Church (1877)...

...Cummings & Sears' Northern Italian Gothic New Old South
Church (1874),
McKim, Mead & White's Renaissance Revival
Boston Public Library (1895)...

...Hardenbergh & Blackall's Italian Renaissance Fairmont Copley Plaza
Hotel (1912) (note how the glass refracts sunlight onto the old facade,
bringing it to our attention even more)...
...the 1920s Georgian Revival YWCA...
...and the John Hancock Family Portrait: Parker, Thomas & Rice's original 1922 Neoclassical
John Hancock Building, backed up by Cram & Ferguson's Art Deco 1947 expansion (themselves
Harleston Parker
laureates: the former in 1924, the latter in 1950), visually charting the course
of the insurer's growth from tiny acorn to tall oak to towering redwood, but lately overgrown by a
competitor, New England Life's Anglo-Italianate Postmodern 500 Boylston Street (1988, Johnson 

& Burgee).
Just like a good neighbor

In further observation of John Hancock Life's "good neighbor" policy, the tower also defers to its surroundings by setting itself back enough from them on all sides to bring them into clear view as we round the corners of the tower. In this way the tower serves as a visual orientation point for tourists and sightseers by directing their attention toward landmarks that signify where they are in the city: Copley Square.

Around the corner we see...

...Trinity (and Old South, reflected in the glass as we pass)...

...the Boston Public Library (and, again, Old South)...
...the 1930s Art Deco New England Power Building, where a
trompe-l'oeil is created with its reflection, giving the illusion
of a full building extending beyond the Hancock's wall...
...and likewise with The Clarendon, Robert A.M. Stern's new high-rise
hulk, liberating it from its boxy boredom with a whimsical wingspread
like that of the Hancock itself.
The Sleight-of-Hancock also plays tricks with Trinity, doubling
it up to give it more of the preacherly preeminence Richardson
intended it to have in Copley Square, as a gracious way to
preserve Richardson's favorite view of the church.
The Hancock is just as simpatico with the Fairmont, condescending
to match the height of the older building's roofline with a lower-level
Trinity Place face. This reinforces the horizontality of its neighbor's
stringcourse rustication as a lowly counterpoint to the tower's
predominant verticality, which itself accentuates the upwardness
of the church spires and high-rises it reflects.
To accomplish both of these accommodations to its elders, the tower's main frame had to be skewed into a parallelogram, which put it perpendicular with Copley's original bisecting vector, Huntington Avenue:
Photo by Bobak Ha'eri
And this twist of fate does the Hancock's occupants a neighborly favor: it yields a spacious entrance plaza with a protective canopy and a prominent view of the tower's ancestors. However, wind tunnels come with the territory, but picturesque plantings mitigate this misstep.
In all of these ways, the John Hancock Tower confirms an architect's observation of it from 1975: "It really is an excellent [neighbor], because it looks like it isn't there" — at least, from this angle:

Where's Johnny?
Photo courtesy of Wikimedia Commons
For a clue, observe the shadow slashing diagonally across the Back Bay landscape, meeting head-on with the Massachusetts Avenue bridge to MIT so as to form a near-right angle with the bridge (all 364.4 Smoots + 1 Ear of it) from this perspective. Then take a ruler and connect the bridge's MIT end with the shadow's foot, and the ruler's edge will scribe Johnny's vertical notch, yielding a near-right triangle. Another mathemagical marvel from Mr. Hancock!

In reality, virtual or otherwise, Johnny's not going anywhere. Worth almost $1 billion to his buyers, he's still Johnny-on-the-spot, whether he's in the spotlight or not. And that's something to get Hancocky about.

Thank you for visiting. I welcome your comments!

Tuesday, September 14, 2010

My kind of place



Believe me, this is my favorite apartment building in Boston. Its design, composition, balance, proportions, scale, symmetry, and mélange of materials are all so perfect that, if I had my druthers, I'd live here.

This is none other than The Peabody in Peabody Square in Dorchester's up-and-coming Ashmont neighborhood. Built in 1896-97 from a design by Ashmont architect Edwin J. Lewis, this 3.5-story U-shaped grouping of apartments exemplifies the English Tudor style at its most intimate and least fussy. The uniform solidity of its brick walls, the modest scale of its fenestration, the geometric precision of its high-hipped slate roofs and dormer gables (owing, no doubt, to Lewis's MIT education), and the cocoony feel of its forecourt entrance all convey comfort, coziness and congeniality inside.

Photo by James L. Woodward
In his book Ashmont: An Historical Guide to Peabody Square, Carruth's Hill, and Ashmont Hill and the Architecture of Edwin J. Lewis, Jr. and John A. Fox, architectural historian Douglass Shand-Tucci describes The Peabody as comprising "four connected brick three-deckers with servants' quarters under the roof. Two of the four entrance porches to each three-decker are visible in the courtyard." The three-decker, Dorchester's perennial staple of affordable, home-as-investment housing made to order for the influx of immigrants that spawned the annexation and expansion of Boston's "streetcar suburbs," is given a treatment of castle-like comfort, fireproof fortitude and homey homogeneity at The Peabody. (A three-and-a-half-decker, even a double-decker, no less.)

"The ground-story apartments of the two three-deckers whose narrow ends face Ashmont Street," Shand-Tucci continues, "were designed for doctors and incorporate waiting rooms and offices, features common to both in-town and streetcar-suburb apartment houses." Doctors were what immediately came to mind when I first set eyes on The Peabody. Its solid, sheltering sensibility would ease my anxiety about going to the doctor, and its homelike humility would truly make me feel at home in a doctor's office.

The Peabody is neighborly in other ways, too — and its namesake, Col. Oliver Peabody (1834-1896), a founder of the Kidder, Peabody & Co. securities firm, set out to make it so. As benefactors of next-door neighbor All Saints' Episcopal Church (1892-94), the chef d'oeuvre of English Gothic master architect Ralph Adams Cram, the Colonel and his wife, Mary Lothrop Peabody, constructed the apartment building to shelter the church from clamorous Dorchester Avenue in a way that complemented the church architecturally. The Peabodys also donated the square's central plot for park use (originally a circle, it became a triangle when the streetcars rattled in). To honor his shaping of the neighborhood, the Boston City Council named it Peabody Square in 1893. In memory of his brother, Francis H. Peabody erected the park's granite oval drinking trough (for horses and people) in 1899.

The Peabody is simultaneously jolly good fellows and amiable archrivals with its English medieval revival contemporary. The edifices play off one another as a classic cluster of contrasts cut from the same cloth: Gothic vs. Tudor, stone vs. brick, random ashlar vs. regular rows, battlements vs. gables, bell tower vs. chimneys, front tower entry vs. setback court entry, erect vs. squat, longitudinal vs. latitudinal, L-shaped vs. U-shaped, picturesque vs. symmetrical... yet sharing a common English bond.

Yes, the clock in the old pic still ticks, having done so for the most part with clockwork regularity since its erection there in 1910 by the E. Howard Clock Company of Roxbury. “Acting on instructions of His Honor Mayor Hibbard, I am contemplating installing a twelve foot, four dial, post clock in the public square, known as Peabody Square, junction of Dorchester and Talbot Avenues, Ashmont," wrote G.W. Morrison, Superintendent of Public Buildings, to the Boston Art Commission dated May 14, 1909. "Each dial is to be thirty inches in diameter… The enclosed blueprint shows the design of clock to be used and I respectfully request the approval of the Art Commission," who unanimously approved the classically columned clock.

Boston's only architect-designed clock (until Northeastern University came up with its tubular timekeeper tower in the 1980s), the Peabody Square Clock came from the drafting table of William Downer Austin, a Boston Society of Architects member. The E. Howard Clock Company considered adapting Austin's design as a prototype for citywide clocks, but this never came to pass until pseudo-Victorian variations sprang up in Cleveland Circle, Washington Square and other crossroads a century later.

Yes, time has proven that classic clocks perform a better civic duty to crossroads commuters than contemporary contraptions (though, admittedly, an E. Howard antiquity would stick out like a square at a hippie gathering on Northeastern's ultramodern campus). And this timekeeper would certainly be a graceful greeting for me each morning were The Peabody my pad.

And so would The Peabody's other historic neighbors, clockwise from its left:

O’Brien’s Market (1884), a mixed-use building designed by W. Whitney Lewis in the quintessence of the Queen Anne style: a brick first floor of arched openings, wood-shingled upper floors, an off-center oriel window, an octagonal main wall culminating in a pyramid-topped tureet, an off-center gable with a trio of lookout windows, terra cotta carvings in the ridges of the intersecting gables, and a sand-and-pebble mosaic of sinuous decorations and the building's year of construction spelled out in small blackened stones.

Hotel Argyle (1888-92), constructed as a chic residential hotel with ground-floor storefronts.

Ashmont Fire House (1895), designed by city architect Edmund March Wheelwright, who concurrently did the Park Street and Boylston T stations. He's also infamous for the Harvard Lampoon building, a neo-Jacobean-Medieval-Tudor-Anglo-Saxon-whatevayawannacallit which gags forth Hahvahd's hahas, heehees and hohos, and where Conan O'Brien got his early cracks at comedy before his big boob-tube breakthrough. But I digress (couldn't help it — I was a class ahead of Conan at Brookline High). Wheelwright curbs his sense of humor here at the station, infusing his Italian Renaissance Revival firehouse with the serious, straightforward intent of the dedicated firefighter: an austere, restrained symmetrical composition of burnt Sienna brick, an Italian lookout loggia of Corinthian columns denoting the firefighters' vigilant eyes on the neighborhood, and a slate hipped roof overhanging like a fire helmet's brim.

Make room for modern, Mr. Peabody — the new Ashmont MBTA station, when completed, will soar like a seagull with its single-slope shelter of steel trusses. One of three new Dorchester Red Line stations designed or redesigned by Cambridge Seven Associates (Fields Corner and Shawmut are the others), this one replaces a bunker-box of cavernous concrete and integrates Ashmont's pedestrian, bus and subway transit modes with a gesture of geometric gentility. So as not to disrupt the square's Victorian vehemence, the station is set back behind a sweeping plaza right by The Peabody.

The plaza already expands Peabody Square's civic contribution to the neighborhood by hosting one of several farmer's markets dotted throughout Dot (Dorchester's nickname). Every Friday from 3-7 p.m., fresh vegetables and fruits flourish here in the convenience of next-door one-stop shopping on a budget for Peabody dwellers already paying through the nose to live at their luxurious location.

The Peabody's sense of time and place makes it my kind of place!

Thank you for visiting. I welcome your comments!