Showing posts with label Expo 67. Show all posts
Showing posts with label Expo 67. Show all posts

Wednesday, May 11, 2011

Little boxes on the hillside...

...but Pete Seeger would be wrong to say these ones are "all made out of ticky-tacky and they all look just the same." No, this time the topography defines the boxology, in proper Roxbury fashion. 

This contemporary condominium on Fisher Avenue in Boston's Roxbury neighborhood is the closest thing to a "Roxbury style" I've ever seen, taking full advantage of the area's characteristically hilly terrain to evolve as a series of stepped dwelling units leading up to a "lookout" tower room at its pinnacle. Thus each level's setback along the upward bound hill yields each unit (or story, in the uppermost unit's case) a terrace from the roof of the lower unit or the ground-level garages, which comprise the first floor so that they don't intrude upon any unit's living space with exhaust odors or car motor noise. This multilevel arrangement allows each unit a great hillside view, and each level is jogged out in a zigzag form to allow it multiple sides of exposure, hence more light inside.

This creative configuration gives the entire complex a jagged, asymmetrical form that emerges as a geometric abstraction of the randomly craggy Roxbury puddingstone that characterizes this neck of the woods. This conglomerate stone, seen here in Roxbury's preserved Rockledge Urban Wild, is an aggregate of many different kinds of rocks, stones and pebbles bonded together by prehistoric volcanic and glacial action, forming the bedrock underlying the bulk of Roxbury, as well as parts of Brighton, Brookline, Canton, Dedham, Dorchester, Dover, Jamaica Plain, Milton, Needham, Newton and Quincy.

'Of the hill'

Of course, the greatest hill-house of all is Frank Lloyd Wright's Fallingwater in Mill Run, Pennsylvania. Far from the run-of-the-mill of little boxes on the hillside, this nature-inspired masterpiece of organic architecture comprises big slabs on the cliffside, cantilevering over the waterfall below them in a visually precarious posture — albeit in a geometrically ordered programme that reflects the machine age as well as nature's way. 


Man and nature are both at odds and in d├ętente here, and the structural assuredness of the balcony slabs is counterbalanced by the unpredictability of their built-to-last claim, appearing ready to cascade down the rocky waterfall on a moment's notice as the water gradually erodes the rock into the soil from which all came. 


The stair towers are built of local stacked stone as a monument to the nature that made all things and a contrast to the man-madeness of the concrete that cast the slabs.


Fallingwater, built in 1934 for business tycoon Edgar Kaufmann, epitomizes Wright's prescription for all houses: 

No house should ever be on a hill or on anything. It should be of the hill. Belonging to it. Hill and house should live together each the happier for the other.
— Frank Lloyd Wright, An Autobiography (1932)

Thank you for visiting. I welcome your comments!